Home / Политика / Захариева и японският външен министър обсъждаха енергетиката и ВЕИ

Захариева и японският външен министър обсъждаха енергетиката и ВЕИ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Токио с японския си колега Таро Коно.

Двамата обсъдиха как да засилят двустранния политически диалог и възможностите за увеличаване на българския износ, привличането на японски инвестиции, технологии и туристи.

Министър Таро Коно прие покана да посети страната ни. Тази година честваме 110 години от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Трите годишнини се отбелязват с прояви в двете страни под съвместно лого.

“Поздравявам ви за страхотната организация на Петата световна среща на жените. Надявам се да приложим нови идеи, които се родиха по време на дискусиите за това как да насърчим овластяването на жените и равнопоставеността на половете”, заяви вицепремиерът Захариева.

“МВнР на Япония има какво да заимства от опита на българското МВнР в равнопоставеността между половете в дипломатическата служба”, коментира министър Коно, след като разбра, че половината от българските дипломати са дами.

Министрите Захариева и Коно обсъдиха още широк кръг въпроси, сред които актуалните предизвикателства пред енергетиката и възобновяемите енергийни източници, околната среда, процесите в световната икономика и борбата с фалшивите новини. Българският първи дипломат пожела успех на Япония за председателството на Г-20, съобщиха от МВнР.

/БГНЕС

за Томислав Желязков

Вижте също:

Корупцията по високите етажи – основна тема на КСНС

Започна свиканото от държавния глава Румен Радев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *