Home / България / Проектите за ромска интеграция-неуспешни спрямо Каракачанов

Проектите за ромска интеграция-неуспешни спрямо Каракачанов

“България има няколко документа, по които уж е трябвало да се провежда държавна политика. Това е Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 и Национален план за действие за изпълнението й от 2015 – 2020. Като ги прочете човек внимателно, те са предназначени основно не толкова да приобщят циганското население към мнозинството от населението и да го приучат на нормални навици в областта на образованието, трудови навици и т.н., а са насочени основно към това да направят българското общество толерантно към това, което всъщност правят нашите съграждани от цигански произход”, Обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред репортер на БГНЕС.

Каракачанов представи с “приблизителна сметка” средствата,изхарчени „по всички програми и документи, по които са харчени пари от чужди фондове и от българския бюджет” за интегрирането на ромското малцинство.

„Пряко финансиране от държавния бюджет за периода 2007 – 2018 г. е 196 665 245 лв. Външно финансиране по оперативни програми и други подобни програми възлиза на 618 844 784 лв. Това не е пълната информация, тъй като се оказа, че никой не е водил единна статистика какви пари са изразходвани. Тези пари, които са приблизително 815 млн. са изразходвани от около 500 броя ромски НПО-та, от които не малко са се регистрирали само и единствено, за да реализират дадена програма, да усвоят парите, след което са заличавани и съдебно”, сподели Каракачанов.

„Резултатите от тези програми за интеграция са налице и това показва, че действително нищо особено не се е свършило”,каза още Каракачанов.Според него,това само демонстрира как реално чрез тези проекти се усвояват средства.

за Томислав Желязков

Вижте също:

Дарове от морето;Още един сак пълен с кокаин изплува в местността Болата

Вчера към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *