Home / Анализи / Калигула е назначил коня си за сенатор – също законно г-н Цветанов

Калигула е назначил коня си за сенатор – също законно г-н Цветанов

Гай Цезар Германик по-известен като Гай Цезар или Калигула, е третият принцепс и римски император. Цезар управлява Римската империя само четири години, но успява да си създаде образа на екстравагантен, ексцентричен и жесток деспот, оставайки в историята като “лудият император”. Съществуват легенди, че направил Инцитат, своя любим жребец, сенатор. Дали това се е случило в действителност е без значение за нас. От значение е обаче, как Цветан Цветанов е придобил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София. Апартаментът е с площ от 239 кв. м. и се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината”. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал “Изток”, на улица „Латинка“.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева. Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м. Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла около 630 евро. Самата Весела Мирянова (директор на „Артекс“) обаче, заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните. Цветанов оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм, твърдат от „Артекс“. Как е възможно един физкултурник да остане впечатлен от религиозно поетично произведение – историята мълчи.

Длъжни ли са обаче с нещо фирма „Артекс“ на Цветан Цветанов за да му направят такава отстъпка? Фактите показват, че в края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези поправки фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи. Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. По това време председател на парламента е Цецка Цачева. Поправката е внесена между първо и второ четене на закона. Става дума за небостъргача срещу хотел “Маринела”, който “Артекс” наричат “Златен век”.

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС. Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „Артекс“.

И откакто този скандал заема централно място във всички медии, Цветанов се опитва да ни втълпи, че всичко, което е направил е било абсолютно законно. Ние г-н Цветанов не се и съмняваме, че „Вторият“ в държавата може да направи нещо незаконно de jure. Само че било дори така, de facto ситуацията стои по различен начин.  А именно – защо Артекс ви продават имот на цена В ПЪТИ по-ниска от пазарната такава?

Интересно е и друго. Всичко около този скандал бе оповестено първо от „Свободна Европа“, медия финансирана от Американското  правителство. Ако беше излязло от вестник „Дума“ например, в това нямаше да има нищо съмнително. Но когато, дни след като Цветанов е бил в САЩ, тази новина излиза от точно тази медия – това ме навежда на мисълта, че Цветанов може би ще бъде отстрелян. В шахмата един от често срещаните дебюти се казва „Защита на двата коня“. Там при наглед най-обикновени ходове, в една напълно нормална ситуация, ако противникът „клъвне“, всичко приключва с опустошителен разгром. Казвам това, защото актуалната апартаментна ситуация ми напомня внимателно подготвена шахматна партия. И докато „свалянето“ можеше лесно да се случи с кумицата на Цветанов (зам.-министър на спорта) и Цачева, с него не може защото той знае прекалено много.

Цецка Цачева постъпи по-умно. Вече никой не се занимава с нея. Има голям шанс и никой да не се поинтересува от резултатите от проверките и всичко да се размине. А и смятам, че ако знаеше какво ще последва, щеше директно да легне в изкопа, а не да го купува. Тук всеки разумен човек би си задал следният въпрос: Нали всичко беше законно, защо си подавате оставката? При Цветанов обаче се губи някъде към един милион по трасето. Това не са никак малко пари, за да каже човек, че е в рамките на поносимото. Арабаджиеви, например, за десетина милиона в кутии от обувки ги направиха на мармалад (т.е. не е много голяма разликата).

Действиително ще бъде интересно да видим реакциите на правоохранителните служби по този казус. Още повече, че за абсолютно същото нещо в момента гърчат Лозан Панов – за някакво бунгало от 30 кв.м. (т.е. по същата линия, макар и за несравнимо по-малко като евентуална хипотетична липсваща сума, ако изобщо има такава там де).

Лошо за мафията е, че двата казуса (бунгалото на Панов и мезонета на Цветанов) сега ще вървят паралелно и ще цъфне цялата корупция по прокуратури, НАП и конпита, както никога до момента. Най-смешното в историята е, че един главен прокурор едно време беше купувал едни земи по данъчна оценка. Сега щял да разследва.

В този лош момент за „главният механик“ на ГЕРБ, от самата фирма „Артекс“ бързо се втурнаха да го защитават. Дори и „бизнеса“ се хвърли на амбразурата. Съжалявам, обаче позицията на “бизнеса” е малко нагла, меко казано…Ако има нещо странно в сделките с имотите в глаголическата кооперация и други разни “луксозни” сгради в Изток, купени на неестествено ниски цени от висши членове на властта, това освен самата цена, защото на мен и на вас няма да ни дадат такава, е че всички случки са с един и същи инвеститор…А г-жа Цачева тези обяснения за “свободното договаряне” на пазарна основа, да ги обяснява на някакви други наивници и обикновени кретени, а не на хора, които са чели повече от проиведение на Карл Май в живота си. Все пак не говори на Борисов. Защото пазарът много свободно договаря все нагоре, освен в нейния случай и този на другите видни звезди от съзведието на управлението Борисов.

А „Цветановият“ апартамент е песъчинка в сравнение с корупцията в ГЕРБ, но има потенциала да го затрие политически заради идеално изпипаната символика: лъскав имот, несъразмерен с доходите. Приказка за стълбата (асансьорчето). Фалшива религиозност. Фина работа. Изобщо този скандал на върха в ГЕРБ е класическа форма на „осиране на челна стойка“. Но г-н Цветанов, не ме разбирайте погрешно. Не подавайте оставка! Наистина, не го правете, за мен е важно. Колкото по-дълго стоите в „партията майка“ и колкото по-дълго наглеете и стискате властта, толкова по-катастрофален ще е краят на Борисов и ГЕРБ. А „Нощта на дългите ножове“ е все по-близо. Тази нощ, в която всички, мигом само за няколко часа ще се отрекат от ГЕРБ.

Стaрите комунисти са били душеведи, крaдци нa сърцa, пиячи нa aлкохол и нaроднa любов. Сегaшните (разбирай ГЕРБ) сa боклуци. Е зa товa цъфтежa им е кaто нa мaгдaнозa. А Харизанов  е като един Матросов. Нова телевизия, да му връчи фиш за заплата в края на месеца и да вземе най-после да обяви длъжностната му характеристика – обществен защитник и официален говорител на ГЕРБ. Политическите анализатори са нещо съвсем друго, а вий..вий сте идиоти!

Сега вече нали разбрахте защо не искат Лаура Кьовеши начело на европейската прокуратура!

за admin

Вижте също:

Втора оставка! Зам.-министърът на спорта Ваня Колева също напуска

Ваня Колева подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта, съобщиха от пресслужбата на кабинета. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *