Home / България / ПЪРВО В 7 ДНИ: Цветан Цветанов подаде оставка. Излиза от Парламента

ПЪРВО В 7 ДНИ: Цветан Цветанов подаде оставка. Излиза от Парламента

Цветан Цветанов е четвъртият чиято глава пада заради скандала с евтините апартаменти на властта. В парламента той обяви, че подава оставка като председател на ПГ нса ГЕРБ, но ще остане зам.-председател на партията и шеф на предизборния й щаб.

Цветанов обясни, че е взел решението преди дни, но е изчакал да информира премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

“Чух много неща, както за себе си така и за тези прегрешения, в който бях обвинен. Всичко което съм правил, съм го правил ръководен от законността. Когато съм имал отношения с някого винаги са минавали през законността”, заяви Цветанов. 

Той беше категоричен, че не се е опитвал да спре проверка срещу “Артекс” през 2018.

Правосъдният министър Цецка Цачева първа хвърли кърпата в събота сутрин. Часове по-късно я последва зам.-министъра на спорта Ваня Колева, а вчера зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов.

Скандалът обаче започна именно с имота на Цветанов на улица “Латинка” в столичния квартал “Изток” в сграда “Летера”.

По данни той го е купил на цена в пъти по ниска от пазарната. Впоследствие се появиха съмнения, че с поправка в закона за устройство на територията, внесена от ГЕРБ, “Артекс” е била подпомогната да продължи голям свой строеж на небостъргач в “Лозенец”. От ГЕРБ отричат поправката да помага на “Артекс” и твърдят, че тя не важи за техния строеж.

Оттук накъде?

Големият въпрос е кой ще заеме мястото на Цветан Цветанов като шеф на парламентарната група на ГЕРБ. В настоящия момент освен дисциплината на самата група на ГЕРБ, шефът на депутатите на партията мандатоносител трябва да осигурява и кворума в зала – трудна задача, която налага лавиране между патриотите, “Воля” и ДПС.

Цветанов освобождава и мястото на шеф на Комисията по вътрешна сигурност в парламента. На този стол вероятно ще седне Валентин Радев, бивш вътрешен министър в кабинета “Борисов 3”.

Възможните заместници

Сред най-спряганите имена за нов председател на ПГ на ГЕРБ в шефът на бюджетна комисия Менда Стоянова, бившият пръв сред равни Димитър Главчев и Красимир Велчев. Велчев вече е бил председател на групата на ГЕРБ при първия кабинет на Борисов. Стоянова пък се ползва с авторитет сред всички партии.

Решението трябва да бъде взето на заседанието на Изпълнителната комисия на партията.

Голямата тайна: Къде е срещата?

Още от сутринта големият въпрос е къде ще се срещнат първият и вторият в ГЕРБ. Първоначалната информация сочеше, че лидерът Бойко Борисов ще седне на масата със замесника си в централата на партията. Слвд това своебразният еквивалент на тайната вечеря се премести в Министерския съвет. Борисов и Цветанов обаче не бяха забелязани там, а репортери се опитаха да ги проследят до резиденция “Бояна”, къщата на Бойко Борисов в Банкя и още ключови места.

Цветанов като Добрев

След решението на Цветанов, ситуацията в ръководствата на ГЕРБ и БСП, става идентична. Вторите в партиите не са народни представители. Зам.-председателят на червените и организационен секретар Кирил Добрев напусна Народното събрание, за да даде пример за приемственост и даване път на младите. Добрев и Цветанов са имало приятелски закачки през годините, като например на президентския вот двамата се хванаха на бас на бутилка уиски.

за admin

Вижте също:

Дарове от морето;Още един сак пълен с кокаин изплува в местността Болата

Вчера към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *