Home / ОТ РЕДАКТОРА / Министерство в „Ненопауза“

Министерство в „Ненопауза“

Беър Грилс няма нужда от представяне. Името му е марка. Той е въплъщение на един от най-добрите бизнес модели в модерният свят. Един известен български рапър беше казал „Сам съм си рекърдс“. Oт устата на Грилс това би звучало „Сам съм си корпорация“. Той е точно толкова голям.

На 22 февруари в българските медии излиза новина: „Британският пътешественик Беър Грилс и екипът му, които снимаха филм в Национален парк “Рила” са направили сериозни нарушения, докато са били в защитената територия. В парка са палили огън, ловували и дори се изкъпали в едно от рилските езера, което е абсолютно забранено.“ Гореспоменатият епизод може да бъде лесно намерен в платформата за видео-споделяне YouTube.

През юни 2017 година Беър Грилс и Дерек Хъв снимат поредния епизод за оцеляване в дивата природа, този път в защитената територия на Национален парк „Рила”. Двамата мъже ловят жаби, палят огън, а в края на епизода пренебрегват и забраната за къпане като се гмуркат във водите на Каракашевото езеро. Заснемането на филма преминало под наблюдението на трима отговорни паркови служители. Те казват, че извършените нарушения са направени след уговореното време за снимки. От парк Рила са съставили три акта, а възможните глоби са от 500 до 10 000 лева. На този етап, фирмата, организирала заснемането у нас, категорично отказва да коментира случая.

От управата на парка твърдят, че снимачният екип на Беър Грилс бил запознат предварително с правилата в защитената територия. И всичко това идва след почти 3 години? В политическата механика има такива способи, когато една незначителна по себе си новина, но пък много пикантна бива премълчана и показана едва когато е необходимо интереса на публиката да бъде отвлечен от нещо далеч по-важно.

Тази „чутовна“ злоупотреба е разкрита от МОСВ, на което след всички скорошни действия повече би прилягало името „Министерство на околната вреда“.

Казано просто и ясно, МОСВ обвинява Грилс, че е изял жаба и е влизал в едно от Седемте рислки езера. И когато човек се замисли за обстановката в странта ни, неизменно се сеща за прилагането на двойните стандарти тук. Забранено ли е обаче, ако газиш из същото езеро облечен в народна носия? По всичко личи, че не е, защото всички знаем за прословутата снимка от хорото там, с която псевдо патриотите окичват стените си в социалните мрежи. И тогава се говореше за глоби, но понеже е „патриотично“ новината прие друг облик.

За да предадем по-голяма яснота около МОСВ, неизменно ще трябва да споменем и името Нено Димов. Кой е той?

Нено Ненов Димов е български учен, доктор по физика, политик, министър на околната среда и водите. Димов влезе в полезрението на дневният ред с тезата си, че глобалното затопляне не съществува и е манипулация. Според него няма доказателства, че човешката дейност е свързана с климатичните промени, а топенето на ледниците няма да доведе до повишаване на морското равнище. Тоя човек с лека ръка отхвърли изследвания плод на труд на няколко поколения световни учени.

Нено Димов без съмнение може да бъде описан като най-разгулната и противоречива личност заставала начело на МОСВ. Лично отговорен за едни от най-скандалните решения на МОСВ, а именно: Пирин, строителството на Силистар, втория лифт в Банско, Натура 2000, изваждането на плаж „Болата“ от резервата Калиакра, кръжащите багери край плаж Алепу и др. По време на неговият надзор в България се наблюдават рекордни статистики за незаконна сеч, канцерогенен въздух и застрояване на черноморието. Няма министър в историята на това министерство, който да е бил обект на толкова много по брой и трайност протести.

„Продажбата на малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа, е незаконно и се наказва. При нарушения се налагат глоби от 100 до 5000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически“това припомня Министерството на околната среда и водите.

Сиреч, ако си набереш кокичета докато се разхождаш в планината е много вероятно да бъдеш глобен за това, но ако разрушиш пясъчни дюни в защитена зона или строиш хотел буквално на брега на морето всичко е наред. Смело можем да заявим, че това министерство отдавна е в „Ненопауза“.

Да има правила е хубаво. Те да се отнасят за всички – още повече. Но когато едно тотално абдикирало от задълженията си министерство започне да изпълнява работата си пропусквателно, това е знак за обвързаности. В това да глобиш Беър Грилс, който неминуемо е може би най-голямата реклама на страната (при това безплатна) в последно време лошо няма, но не и когато едва дни след това държавата безвъзмездно опрощава 9 млн данъци на една група хора (няколко месеца преди изборите). Сделка нямало.

Изводът е, че в България който оцелее го глобяват. Там където ние се разхождаме – Беър Грилс оцелява. И не пропускайте следващият епизод на Ultimate Survival, в който ще видите как Грилс се справя в схватка с местната администрация опитвайки се да си плати глобата.

за admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *