Home / България / Турция без извинение към България?Борисов говори

Турция без извинение към България?Борисов говори

“Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания…Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното…Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи”, каза Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай.

След часове,прекарани в разговори,Бойко Борисов и турския вицепрезидент Фуад Октай не стигнаха до консенсус.Турция трябва да поднесе извинение заради твърдението на външния й министър Мевлют Чавушоглу за намеса в промените на българския закона за вероизповеданията.

Двамата преговаряха в рамките на четиристранната балканска среща в Снагов край Букурещ. Разговорът продължи повече от пет часа.

“Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме”, подчерта българският министър-председател, добавяйки: Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало“.

за Томислав Желязков

Вижте също:

Дарове от морето;Още един сак пълен с кокаин изплува в местността Болата

Вчера към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *