Home / Свят / Президентски избори в Украйна: Комикът е начело преди първия кръг

Президентски избори в Украйна: Комикът е начело преди първия кръг

Според проучванията на общественото мнение в Украйна в първия тур на президентските избори, настоящият лидер Петро Порошенко търси преизбиране, но изненадващият фронтмен е комикът Владимир Зеленски, съобщава БиБиСи.

И двамата кандидати, заедно с бившия премиер Юлия Тимошенко, изразиха предимно проевропейски възгледи по време на кампанията. Нито един от проруските кандидати не се разглеждат като сериозни претенденти.

Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% днес, първите двама ще се борят срещу него на втория кръг на 21 април. Общо 39 кандидати са в бюлетината, но само тримата участници се считат, че имат някакъв шанс за победа.

Украинският президент има значителни правомощия по отношение на сигурността, отбраната и външната политика, а системата на бившата съветска република е описана като полу-президентска.

Порошенко, един от най-богатите украински олигарси, бе избран на принудително гласуване, след като бившият проруски президент Виктор Янукович беше свален през май 2014 г., последва анексирането на Крим от Русия и подкрепян от Русия бунт на изток.

Следващият президент ще наследи конфликта между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти на изток, а Украйна се стреми да изпълни изискванията на ЕС за по-тесни икономически връзки.

Според ЕС, около 12% от 44-те милиона души в Украйна са лишени от права, предимно тези, които живеят в Русия и в Крим, които Русия е анексирала през март 2014 г. Зоните контролирани от сепаратистите бойкотират изборите.

41-годишният Зеленски се стреми да превърне в реалност своята сатирична телевизионна програма, в която обикновен гражданин става президент след борба с корупцията.

Той не е провел митинги и има малко интервюта, и изглежда, че няма силни политически възгледи, освен желание да бъде нов и различен. Широката му употреба на социални медии се харесва на по-младите избиратели.

Готовността му да говори както руски, така и украински във време, когато езика е изключително чувствителна тема, му печели подкрепа в руско говореща Украйна на изток.

Проучванията на общественото мнение показват, че той има ясна преднина пред Порошенко и Тимошенко в първия кръг и вероятно ще я задържи във втория тур срещу някой от тях.

53-годишният Порошенко цели да се обърне към консервативните украинци чрез лозунга си “Армия, език, вяра“.

Той обяснява, че подкрепата му за военните е помогнала, сепаратистите в източна Украйна да се държат под контрол. Той също така е договорил споразумение за асоцииране с ЕС, включително безвизово пътуване за украинци. По време на неговото управление, украинската православна църква обяви независимост от Русия.

Неговата кампания обаче е помрачена от обвинения в корупция, включително скандал за снабдяване с оръжия от Русия, който избухна миналия месец.

Третият главен претендент е 58-годишната Юлия Тимошенко, която бе и премиер и се кандидатира за президент през 2010 и 2014 г. Тя изигра водеща роля в Оранжевата революция през 2004 г., първия голям тласък на Украйна да се обедини с ЕС.

А водещият сред проруските кандидати Юрий Бойко обяснява, че ще “нормализира” отношенията с Русия.

за admin

Вижте също:

“Газпром” ше възобнови вноса на газ от Турция

Руската енергетична компания “Газпром” възобновява вноса на газ от Туркменистан, който спря преди три години.Информацията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *