Home / България / В схемата в ДАИ Перник – шеф, заместника му и психолог

В схемата в ДАИ Перник – шеф, заместника му и психолог

Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени шест лица, служители на ДАИ – Перник и едно лице, което не е служител, но е участвал в престъпната група.

Това съобщи на брифинг в Специализирания наказателен съд изпълняващ функциите на административен ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров по повод неутрализираната вчера схема за подкупи в Автомобилна администрация в Перник.

В схемата е участвало ръководството на областната дирекция, наред с началника и неговия заместник.

“Министерство на транспорта да разпореди проверки“, призова Попов.

Наблюдаващият прокурор по делото Лилия Манолова обясни, че се констатира схема, сходна на всички предходни случаи. Дейността не е измислена от участниците в организираната престъпна група, нито от колегите им в областните отдели. Събира се такса спокойствие от собствениците на транспортни фирми, за да бъдат санкционирани техни водачи на превозни средства. Таксата обикновено е била изисквана от заместник началника на ДАИ Перник, който е правил подбор на участниците в групата и лично е взимал сумите от управителите на фирми. След това е разпределял сумите между останалите замесени, като банкнотите се оставяли в саксия с цвете.

“Конспиративността е била в много голяма степен”, отчита Манолова.

Документирани са и суми, които са получавани след телефонно обаждане и психологическите дейности са били извършвани фиктивно, обясни още прокурорът.

Иззети са 51 000 лева, около 6000 евро и суми в различни видове валути.Групата е изисквала между 100 и 500 лева на автомобил месечно.

Престъпната група е съставяла и актове, в които са вписвани леки нарушения, за които сумите са били в пъти по-ниски от реалния размер на санкцията, обясни наблюдаващият прокурор.

По думите ѝ голяма част от служителите в областната дирекция в Перник са знаели за престъпните схеми, а някои от тях не са били допускани да участват в групата.

Ръководителят е подпомагал дейността чрез елиминиране на сигнали срещу престъпната група. Участвал е и психологът, който е работил в така наречените психологически лаборатории.

В събота ще бъде внесено искане в съда за мярка задържане под стража на шестимата обвиняеми, а спрямо последното лице ще се иска мярка за неотклонение поради медицински причини.

Предстои още работа с транспортните фирми и други лица, които имат информация по случая.

Наблюдават се и други престъпления на отдели на Автомобилна администрация, припомни прокурор Манолова. По делото за ДАИ София предстои внасяне на обвинителен акт в съда. Припомняме и делото срещу ДАИ в Благоевград и във Велико Търново.
Източник: news.bg

за admin

Вижте също:

Дарове от морето;Още един сак пълен с кокаин изплува в местността Болата

Вчера към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *